Dersin Adı | Turizm Hukuku |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADL 241 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, turizm mevzuatı ile ilgili temel ulusal ve uluslararası düzenlemeleri öğrenmek, uygulamada karşılaşılan sorunlar hakkında temel bilgi sahibi olmak ve öğrenciye hukukî bakış açısı kazandırmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Temel Hukuki Kavramlar, Turizm Hukukunun genel hukuk içerisindeki yeri, Turizm Hukuku ile ilgili temel Kanunların içerikleri ve alan ile ilgili önemli Yönetmeliklerin incelenmesi, Uluslararasıalanda Turizmi ilgilendiren hukukî düzenlemeler ve kurumlar, Turizm Hukukunun İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Borçlar Hukuku ile kesişen noktaları. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Hukukun temel kaynakları | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
2 | Turizm Hukukuna Giriş | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
3 | Turizm Hukukunda Ulusal ve Uluslararası Örgütler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
4 | Turizm Yatırımlarının Yönlendirilmesine İlişkin Hukuksal Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
5 | Seyahat Acentaları ile İlgili Hukuki Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
6 | Seyahat Acentaları ile İlgili Hukuki Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
7 | Turizm İşletmelerinin Bakanlıkla, Birbirleriyle ve Müşterileriyle İlişkileri Hakkında Yönetmelik | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
8 | Turizm Hukuku Kapsamındaki Sözleşmeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
9 | SEMİNER | |
10 | Turizm Sektöründe İş Hukuku | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
11 | Turizm ve Çevre Hukuku | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
12 | Deniz Turizmi | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
13 | Turizm Hukukunda Tüketici Haklarına İlişkin Uluslar arası Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
14 | Turizm Hukukunda Tüketici Haklarına İlişkin Ulusal Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
15 | Turizm Hukukunda Tüketici Haklarına İlişkin Ulusal Düzenlemeler | Önerilen kaynağın ilgili bölümünün incelenmesi |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | ANDAÇ Faruk, Turizm Hukuku, Ankara 2018; BOZ Necip, HOCAOĞLU Ulvi, Turizm Hukuku 2008; KILIÇ Gonca, KURGUN Osman Avşar, GÖKDENİZ Ayhan, SELVİ Murat Selim, YAYLI Ali, PELİT Elbeyi, Turizm Hukuku ve Mevzuatı 9. Baskı;ÖZEKES Muhammet, Temel Hukuk Bilgisi, 2016. |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | 1 | 40 |
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 50 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | ||
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 2 | ||
Seminer/Çalıştay | 1 | ||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | ||
Final Sınavı | 1 | 2 | |
Toplam | 34 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir. | X | ||||
2 | Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır. | X | ||||
3 | Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder. | X | ||||
4 | Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir. | X | ||||
5 | Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar. | X | ||||
6 | Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir. | X | ||||
7 | İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar. | X | ||||
8 | Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular. | X | ||||
9 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır. | X | ||||
10 | Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar. | X | ||||
11 | Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular. | X | ||||
12 | Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular. | X | ||||
13 | Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest